Hospice het Riemkehuis

Wat is een hospice en wat kunt u verwachten?
Een hospice is een “bijna-thuis-huis” voor ongeneeslijk zieke mensen, die hun laatste weken of maanden, om wat voor reden dan ook, niet thuis of in het ziekenhuis kunnen/of willen verblijven.

Het Riemkehuis biedt huiselijkheid, gastvrijheid, begeleiding en verzorging, een “thuis” waar mensen die ongeneeslijk ziek zijn kunnen sterven. Overdag zijn onze opgeleide vrijwilligers aanwezig. In de nacht is er professionele zorg. Bij voorkeur komt de eigen huisarts en professionele verpleging en verzorging van de gast mee naar Het Riemkehuis. Partner, familie en vrienden kunnen zorg blijven geven. Uw bezoek is altijd welkom, er zijn geen bezoektijden. Het Riemkehuis heeft drie appartementen alle met een volledig ingerichte ruime kamer, een keuken met noodzakelijke voorzieningen en eigen badkamer met toilet. De gast kan zijn/haar eigen sfeer aanbrengen door het meenemen van bijvoorbeeld schilderijen, foto’s, muziek en een huisdier. Het is mogelijk een extra bed in deze kamer te plaatsen. In elk appartement is onder meer aanwezig een aangepast bed, een sta-op-stoel, een muziekinstallatie, TV en Wifi.

Appartementen

Het Riemkehuis heeft drie ruime appartementen: De Klaproos, De Vlinder en De Korenbloem. Ieder appartement heeft een kamer met een badkamer/toilet en een volledig ingerichte keuken. De nodige voorzieningen zijn aanwezig onder meer een aangepast bed, een sta-op-stoel, een muziekinstallatie, TV en WiFi.

Indien gewenst kunnen naasten blijven logeren.

Impressie

Kosten

Het verblijf in Het Riemkehuis wordt in de regel vergoed door de aanvullende verzekering van de ziektekostenverzekeraar. Als de verzekeraar het verblijf niet of gedeeltelijke vergoedt, wordt voor het verblijf in Het Riemkehuis een vergoeding gevraagd van maximaal € 20 per dag.

Geneeskundige en verpleegkundige zorg

Zowel in de thuissituatie als in Het Riemkehuis is de geneeskundige zorg over het algemeen in handen van de eigen huisarts. Komt iemand van een andere plaats dan wordt er een huisarts uit Steenwijk toegewezen. De professionele verpleging en ziekenverzorging wordt verleend door een Zorgteam van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. De verpleegkundigen of ziekenverzorgenden van het Zorgteam komen volgens planning of afspraak èn zijn altijd oproepbaar.

In Het Riemkehuis wordt de nachtdienst van 23.00 tot 07.00 uur verricht door een verpleegkundige of ziekenverzorgende van Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Vlinder voor achtergrond website
Vlinder voor achtergrond website

Ontstaan van het Riemkehuis

Riemke Herzog-Fluitman werd in 1996 vrijwilliger van de terminale thuishulp. Zij deed dit werk met hart en ziel. Toen zij ernstig ziek werd, was zij graag thuis gebleven in de laatste periode van haar leven. Helaas was dat bij haar thuis niet mogelijk. Noodgedwongen werd ze opgenomen in een verpleeghuis. Haar hartewens was het oprichten van een “Bijna Thuishuis” in Steenwijkerland. Bij haar overlijden in 2004 heeft zij daarom een legaat nagelaten aan de Stichting Terminale Huishulp ten behoeve van de oprichting van een Bijna Thuishuis in Steenwijkerland.

Dankzij deze nalatenschap is het “Bijna Thuishuis” in 2007 werkelijkheid geworden. Als eerbetoon aan haar is de hospice in Steenwijk “Het Riemkehuis” genoemd.

Rondleiding

Bezichtigen van Hospice het Riemkehuis en een presentatie over het werk van de Stichting Terminale Thuishulp.

Voor belangstellenden is het mogelijk een rondleiding te verzorgen voor een groep van maximaal 10 personen. Deze rondleiding kan alléén op die momenten dat er geen gasten in de hospice verblijven.

Een presentatie over het werk van de Terminale Thuishulp kan op aanvraag verzorgd worden tegen een kleine vergoeding ten bate van de stichting.

Uiteraard is bezichtiging altijd mogelijk voor familie of de
zieke zelf, ter voorbereiding van een mogelijke opname.

Voor afspraak en informatie: 06 51 6060 18